De echte route voor de wintertrial gaan we natuurlijk nog niet verklappen. Maar we leggen je wel vast uit welk routesysteem we gebruiken. En we hebben een oefenrondje voor je uitgezet zodat je vast kennis kunt maken met ons route systeem.

Bol-pijl route

We maken gebruik van eenvoudige bol-pijl aanwijzigingen. Je krijgt een routeboek waar per etappe de routebeschrijving staat weergegeven via genummerde aanwijzingen. Iedere aanwijzing bevat:

  • De bol: dit is de positie van de auto
  • De pijl: dit is de richting die je met deze aanwijzing moet rijden
  • De afstand: de afstand in meters totdat je deze aanwijzing tegenkomt en moet volgen. De afstand staat altijd rechts onderin het aanwijzingskader;
  • De gemiddelde tijd: dit staat niet bij iedere aanwijzing doch om de zoveel aanwijzingen. We gaan uit van een gemiddelde te rijden snelheid van 40 km/h; met de geel gearceerde gemiddelde tijd zie je dan na hoeveel minuten je gemiddeld bij deze aanwijzing zou moeten zijn
  • De soort weg: een strakke lijn betekent een verharde weg en een gestippelde lijn betekent een onverharde weg

Hieronder zie je 2 voorbeelden uit het oefenrondje ‘Rondje Brummen’:

  • Situatie 18: je bereikt na 0,16 km (dus 160 meter) een T-kruising waarbij je naar rechts afslaat. De T-kruising gaat over in een bocht naar links. De lijnen zijn strak dus het betreft allemaal verharde wegen.
  • Situatie 22: je bereikt na 0,14 km (dus 140 meter) een bocht naar links met een afslag naar rechts. Op dat punt volg je gewoon de bocht naar links (volg de pijl). De lijnen zijn gestippeld dus het betreft allemaal onverharde wegen.

De kans is aanwezig dat je op enig moment tot de ontdekking komt dat de route niet meer klopt. Waarschijnlijk heb je dan een aanwijzing gemist of verkeerd geinterpreteerd. Het beste kun je dan teruggaan naar het laatste punt dat je nog wel herkent en van daarui de draad weer oppakken. Bij de echter Wintertrial zullen we her en der in het routeboek locatiepunten bekend maken zodat je desgewenst daar rechtstreeks naar toe kunt rijden.

BELANGRIJK: je rijdt op de openbare weg dus alle reguliere verkeersregels zijn van toepassing. Sommige onverharde wegen zijn normaliter niet toegankelijk, aangegeven met een rond wit bord met rode rand. Voor de wintertrial krijgen wij ontheffing om vand e betreffende wegen gebruik te mogen maken. In de oefenrit zit 1 onverharde weg om vast kennis te maken met zo’n situatie en weg.

Tripmaster

Zoals je leest leg je per aanwijzing dus een bepaalde afstand af waarna je de teller op 0 moet zetten om de afstand te meten tot de volgende aanwijzing. Dat kan met de dagteller van de auto doch dat is onhandig voor de bestuurder. Een prima hulpmiddel voor de navigator is een tripmaster. Echte trialfanaten hebben deze ingebouwd in de auto. Er zijn echter ook prima gratis apps te downloaden die de afstand vrij nauwkeurig meten. Voor de wintertrial zijn die apps prima te gebruiken. Wij adviseren om de app Tripmaster GPS te downloaden; voor iPhone gebruikers is deze te downloaden via deze link. Heb je een andere telefoon: gebruik dan de app GPS Tripmaster; deze is te downloaden via deze link.

Als de iPhone app Tripmaster GPS hebt gedownload open je de app op de smartphone. Je ziet dan het volgende scherm met 3 belangrijke functies:

  • START: bij de eerste aanwijzing click je hier op waarna de (kilo)meterteller gaat lopen. Dit betreft de bovenste teller.
  • RESET: na iedere aanwijzing click je hier op waarna de teller weer op 0 springt
  • PARTIAL (KM): dit is de totaalteller; heb je op zich niet direct nodig doch wel leuk om het totaal aantal kilometers van de rit bij te houden. Hier kun je bijvoorbeeld zien dat je aan het eind van de oefenrit ongeveer 20,00 kilometer gereden heb, mits het uiteraard in 1 x is goed gegaan šŸ˜‰
Oefenrit Rondje Brummen

Je hebt de theorie nu op hoofdlijnen gelezen en de app gedownload. Hoog tijd dus om het in de praktijk te testen! We hebben een oefenrit Rondje Brummen voor je uitgezet. Deze start bij De Bronkchorst Hoeve aan de Bronkhorsterweg 1-3 te Brummen. Aanwijzing 1 bevat de startaanwijzing doch we verklappen vast dat je op de kruising van de Bronkhorsterweg en de Cortenoeverseweg begint.

Open de PDF met het routeboek van 2 pagina’s via deze link.Ā VeelĀ rijplezier!